Beeckman & Evlier

Beeckman Spices, de grootste verdeler van Evlier kruiden, één van de weinige kruidenspecialisten met een eigen maalderij.

Assortiment Evlier

Beeckman Spices is verdeler van alle producten van Evlier vanaf het eerste uur. U kan bij ons terecht voor het uitgebreide assortiment van specerijen, mengelingen en kruiden.

Kruiden voor de slager en de huisvrouw 

De samenstelling gaat terug op een familierecept ontwikkeld door de drie stichters van het bedrijf. Net zoals in de traditionele beenhouwersmengelingen wordt zout op smaak gebracht met peper, muskaatnoot en een specerijenmix.  Evlier werkt met de beste basis ingrediënten: Banda muskaatnoten en Muntok peperbollen, allebei uit Indonesië. 

Voor het Antwerps specerijzout wordt de peper vers gemalen, met een steenmolen, en de muskaatnoot vers geraspt. De gemalen en geraspte kruiden mogen uitzweten voor ze zorgvuldig gemengd worden. 

Deze kruidenmengeling wordt nog steeds zowel door de slagers als de huisvrouwen gebruikt meestal in combinatie met varkensvlees.  Ze kan niet ontbreken bij de fameuze “pistolet met gekapt”! Het Antwerpse specerijenzout is echter ook de perfecte smaakmaker voor stoofvlees, steak, eitjes, een broodje rosbief, schijfjes avocado, een salade … 

De geschiedenis van Evlier 

In 1947 werd Evlier bvba opgericht in Schoten door 3 vrienden met een passie voor specerijen: Emiel van Lier, Florent Van Schependom en Maurice Senecaut. ‘Kleurzout’, een echt beenhouwersproduct, was een van de eerste producten dat door Evlier werd verkocht. Hun bekendste product met zeer herkenbaar flesje is het Antwerps specerijenzout. 

In 1958 verhuisde Evlier naar de Zaatstraat in Schoten waar het bedrijf vandaag nog steeds gevestigd is. Er werd intussen al 7x maal bijgebouwd in functie van het maken, mengen en opslaan van specerijen. Binnen twee jaar zal Evlier naar een nieuw modern pand verhuizen. Dit wordt eveneens gebouwd in Schoten. Men koos in de jaren ’50 bewust voor een locatie aan het water omdat toen het plan was om grondstoffen per boot aan te voeren. 

Evlier kan rekenen op geroutineerde mensen voor het hele maal- en mengproces. Zij weten perfect welke rusttijden nodig zijn (vaak afhankelijk van omgevingsfactoren). Door de semi-ambachtelijke manier van werken (bv. molensteen zonder koeling) verkrijgen bepaalde ingrediënten zoals bv. peper een typische smaak en geur die moeilijk te evenaren valt bij een volledig geautomatiseerde productie. De minste organoleptische afwijking wordt door hen ook waargenomen en gemeld. 

Specerijenstad Antwerpen 

Dankzij de haven van Antwerpen kende Vlaanderen een constante aanvoer van koloniale waren, denk aan suikerriet, koffie- of chocoladebonen maar ook aan kruiden. In combinatie met een grote Antwerpse slagerstraditie ontstonden in en rond Antwerpen tal van kleine gespecialiseerde kruidenfabriekjes.  

Vragen over het assortiment van Evlier?

Contacteer ons

Share This